Mai întâi, să precizăm că formarea de supercolonii este un lucru rar la furnici. Există doar 20 de specii de asemenea insecte care pot face asta.
În al doilea rând, unele furnici din această specie invazivă au creat deja probleme în Parcul Naţional Kruger din Africa de Sud, în timp ce altele au dus la închiderea portului Darwin din Australia timp de câteva zile.
Această specie de superfurnici a fost studiată de cercetătorii de la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Carolina de Nord. „Aceste insecte pe care le-am descoperit în Etiopia ar putea avea un potenţial ridicat de a deveni o specie invazivă globală”, declară autoarea studiului, Magdalena Sorger.
Speciile invazive călătoresc adesea împreună cu oamenii, lucru ce tinde să îngrijoreze, ţinând cont că turismul şi comerţul din Etiopia sunt în creştere. Astfel, creşte şi riscul ca aceste furnici să devină un fel de „autostopişti”, călătorind în materialele vegetale şi chiar în bagajele turiştilor, spun autorii studiului.
În mod normal, furnicile sunt organizate în colonii, formate dintr-un singur „cuib”, condus de o regină. Există însă aproximativ 20 de specii de furnici, între care şi cea de faţă, care formează supercolonii, comasând mai multe „regate”. Altfel spus, furnicile din specia Lepisiota canescens sunt un fel de romani sau incaşi ai lumii insectelor, hotărâţi să-şi construiască un imperiu, potrivit livescience.com.
Citeşte continuarea aici
Citeşte şi:
Cele mai agresive creaturi: furnicile de foc
Fosila unei furnici uriaşe a fost descoperită în SUA
A fost descifrat genomul a doua specii de furnici
“Super-furnicile” pun stapanire pe Europa